Canvas İmage

Projeler

    1. ŞAHDENİZ
      Üç Ülkenin Müziği Aynı Sahnede

      Mehtap Demir tarafından hazırlanan proje: Türkiye, Azerbaycan ve Yunanistan’ın müzik kültürlerini aynı sahnede buluşturan, kültürlerarası geçişte Anadolu’nun kadim mirasını hatırlatan bir sahne projesidir. Dünyaca ünlü kadın vokaller Fargana Qasımova, Sofia Papazoglou ve Mehtap Demir kendi kültürlerinin yanı sıra ortak müzik enerjisini sunan özel bir repertuvarla aynı sahnede buluşuyorlar. On dört müzisyenden oluşan Şahdeniz orkestrasının yönetmeni Selçuk Murat Kızılateş, Azerbaycan’dan tar virtüözü Zaki Valiyev, Yunanistan’dan buzuki sanatçısı Nikos Tatasapoulos ve Türkiye’den dünyaca ünlü kanun sanatçısı Göksel Baktagir de bu özel projede yer alıyor.

      https://www.youtube.com/watch?v=idYBOQ8nMFc

      Fargana Qasimova

      Ünlü muğam sanatçısı Alim Qasimov'un kızı olan Fargana Qasimova, Azerbaycan Müziği alanında iki defa başkanlık ödülüne layık görüldü. İlk defa henüz 16 yaşındayken Alim Qasimov'un Almanya'daki turnesinde sahne aldı. 20 yaşında ise kendi adına eserler ortaya koydu. Akabinde babasının grubuna dahil olarak dünya çapında büyük turnelerde vokal olarak yer aldı. 16 yaşından itibaren dünyanın birçok ülkesinde; ABD, İngiltere, Hindistan, Japonya, Mısır, Türkiye ve birçok farklı Avrupa ülkesinde konserler vermektedir. 2006 yılında Belçikalı yönetmen Chris Delvil tarafından Fergana Qasımova’yı anlatan film çekilmiştir

      Sofia Papazoglou

      Yunanistan'ın eşsiz sesi Sofia Papazoglou, ülkesinde birçok konser salonunda önemli etkinliklerde sahne almıştır. Bugüne kadar 7 solo albüm çıkardı. Universal Music, EMI, Sony, Putumayo, CC n'C, Lyra, Eros ve Cantini gibi plak şirketlerinde Yunan yerel müziğini uluslarası standartlarda üretmiş, birkaç Dünya Müziği derleme albümlerinde de yer edinmiştir. Eleftheria Arvanitaki, George Dalaras, Glykeria, Alkinoos Loannidis, Giannis Markopoulos, Dionisis Savvopoulos, Eleni Vitali, Hristos Nikolopoulos, Pantelis Thalassinos, Orfeas Peridis, Alkinoos Ioannidis gibi şarkıcılarla ortak projeleri vardır.

    2. “Benim Tatlı Kanaryam” Müzik Belgeseli

      "My Sweet Canary " Benim Tatlı Kanaryam Müzik Belgeseli

      Rebetiko'nun Divası Roza Eskenazii'nin yaşamı ekseninde Doğu Akdeniz'in ortak müzik mirası Rebetiko ve türlerini anlatan uzun metrajlı Uluslararası belgesel çalışmasıdır.

      Roza Eskenazi tutkulu, ateşli ve aşk dolu şarkılar söyledi, Nasıl yaşadıysa öyle söyledi şarkılarını. Bu Yunanistan'ın en çok beğenilen ve sevilen rembetiko şarkıcısının öyküsü için Yunanistan, Türkiye ve İsrail'den üç genç müzisyen müzikal bir yolculuğa koyulmuşlar. Amaçları Eskenazi'nin ardında bıraktığı müzikal izleri sürmek...

      Mehtap Demir,  Yasmin Levy, Savvina Yantou,  Martha Fritzilla, Maria Koti,

      https://www.youtube.com/watch?v=-2xhZaxE4AU

      http://bianet.org/biamag/sanat/138788-roza-eskenazi-benim-tatli-kanaryam-la-yasiyor

       

    3. Harmony of İstanbul 

       

      Enstrümental Karma albüm projesinde Kemanesiyle yer alan Mehtap Demir Ermeni halk ezgisi Nane Jan'ı düzenleyerek icra etmiştir. 

      Diğer katılan sanatçılar : Tahir Aydoğdu, Cenk Erdoğan, Burcu Karadağ, Anatolian Quartet, 

      Her sesin bir rengi vardır İstanbul'da. Endülüs'ten Ararat'a, zamanda var olmuş ve olabilecek tüm renkler yaşadı bu en eski en yeni şehirde. Birlikte doğdular, yeşerdiler birlikte en yaşlı ağaçlarında ve bahar zamanlarında İstanbul'un. Ermeni renkli güllerini Türk derledi İstanbul'un Türk renkli güllerini Rum. İstanbul'un denizi çalkalandı her kış onların en renkli sesleriyle. En eski boğaz akıntısı taşıdı onların armonik seslerini Midilli'ye, Kıbrıs'a, Kudüs'e Endülüs'e. Her sesin bir rengi vardır İstanbul'da. Gecenin karanlığı da olsa ışıtınca türlü sesler Beyoğlu'nu kendi renklerini çalarlar yüreğimizden geçen sokaklara. Yahudi kendi rengini çalar Kürt kendi rengini. Şimdi susalım ve enstrümantal bir İstanbul dinleyelim. Söze ne gerek var; yunanca bir klarnet dinleyelim, Ermenice bir duduk, Türkçe bir kanun, Kürtçe bir gitar ve Endülüs'çe bir ney.

      http://youtu.be/HOLxtjfWc2k

    4. Ethnic Harmony Album 

      Enstrümantal Karma albüm projesine Kemanesiyle katılan Mehtap Demir, besteci Evanthia Rebutsika'nın Alexandria isimli eserini düzenleyip icra etmiştir

      Albümde Ermeni , Klasik Türk,Yahudi,Yunan ve Azerbeycan ezgilerine yer verilmiştir. Canan Altınay tarafında bestelenen daha önce İnci Çayırlı’nın da okuduğu tango Neden adlı eser enstrumantal olarak alaturca sazlarla icra edilmiştir. Seden Gürel’in sebebim aşk diye seslendirdiği , Ermeni bir ezgi olan Adana Ağıtı adlı eser Türkan Kandıralı’nın nefesinde hayat bulmuştur. Mikis Theodarakis’e ait daha önce kadir inanır ve Fatma Giriğin kambur adlı sinama filminde yer alan To Yelosto Pedi adlı eser Sinan Cem Eroğlu tarafından düzenlenip ünlü kemancı baki kemancı tarafında icra edilmiştir. Sezen Aksu’nunda seslendirdiği Beni yak her şeyi yak adlı müziği Mıkroutsıkos Athanasıos ‘a ait Mıa Pıtsa Apo Fosforo adlı eser Sinan Cem Eroğlu tarafında kaval ile icra edilmiştir. Babam ve oğlum film müzikleri ile yakından tanıdığımız Evanthia Rebutsika’ya ait bir vals eser Dr.Mehtap Demir tarafından kemane ile yorumlanmıştır. Suren Asaduryan’a Dünyaca ünlü duduk ustaları Yansımalar (Birol Yayla Ve Şenol Filiz’inde) eşlik ettiği cemal reşit rey konserinden Navavar adlı eser yer almaktadır.Cenk Kandıralı tarafından düzenlenen Hov Arek Sarer Jan adlı dünyaca ünlü ermeni bestakar Komitas’a ait eser İsmail yılmaz tarafından duduk ile icra edilmiştir.Türk ve Yahudi ezgileriyle harmanlanan vurmalı çalgılar ustası ve bestakar Yinon Muallem’e ait orada olmak adlı eser yer almaktadır.
      Bestesi de Göksel Baktagir’e ait keyif adlı eser göksel baktagir tarafından icra edilmiştir. Tanburi cemil bey’e ait Çeçen Kızı ünlü keman virtiözü Nedim Nalbantoğlu tarafından icra edilmiştir. Azerbeycan klasikleri arasında yer alan Şiire Gazele adlı eser Nejat özgür tarafından Garmon ile yorumlanmıştır,ve son eserimiz gitme bestesi Erkan Kanat’a ait Türker Dinletir’inde ney ile eşlik ettiği Çalışmadır. 

      http://youtu.be/uxFxXF-tR3Q

    5. Mediterranean Musical Dialogue, Jerusalem. 

      The Mediterranean Musical Dialogue held at the Jerusalem Music Center is a music festival and workshop series featuring music from the Mediterranean Basin, namely, of Persian, Turkish, Arabic, Iraqi, and Greek origins. Not only does this festival aim to enrich the Jerusalem cultural calendar with a varied selection of more unique concerts, it also acts as an intercultural dialogue, and promotes cultural and political goals attuned with coexistence and peace. The 2011 Mediterranean Musical Dialogue will take place between December 20-25, 2011 with the concerts taking place at the Jerusalem Music Center and YMCA. Once concert will also take place at the Tel Aviv Museum of Art.

      http://youtu.be/tR6IOAVIwiI

      http://youtu.be/czc6RgWOB3s

      http://youtu.be/b41F1yVJrgY

    6. Telaviv- İstanbul 

      Yinon Muallem Mehtap Demir 

      http://youtu.be/DuFYQDY67zk

    7. Ardahan Türküleri

       Ardahan doğumlu Mehtap Demir'in büyükbabasından derlediği bir uzun hava örneği ile katkıda bulunduğu 

      Kitap ve cd albüm projesidir. 

      18 türkünün yer aldığı albümde ki türküleri, Emel Taşçıoğlu, Hüseyin Turan, Aysun Gültekin, Tekin Büyükkaya, Gülay Sezer, Ali Demirhan, Mehtap Demir, Gökhan Temur, Neşe Demir ve Elif Buse Doğan gibi tanınan sanatçılar seslendirdi.

      http://m.milliyet.com.tr/Local/Article?ID=124711

      http://ardahanvideolari.web.tv/video/mehtap-demir-ardahan-turkuleri__x5ysjq3qkze 

    8. Kültürlerarası iletişim projesi

      Mehtap Demir danışmanlığı ve yönetiminde ve Almanya vdM kurumu tarafından desteklenen ve sürdürülebilir diyalog ve kültürlerarası iletişim projesidir

      Almanya'nın Stuttgard bölgesinde Fİlderstadt'ta gerçeklerştirilen haftalık workshop'lara katılan aileler ve çocukları farklı dillerde oyunlu halk şarkılarını öğrenerek yıl sonu konserleri yapmışlardır. 

http://youtu.be/SEXsRuxvji8